Partners:

Våra samarbetspartners!

Klicka på loggan för att komma till vår partnersida.

Vill Ni också vara med och stötta vårt projekt klicka här.

 

,

Engelska kanalen

Tillbaks till startsida loggböcker  

Ijmudijen - Zeebrugge

16:e Juli

På stranden i Ijmudijen hittade vi Cornelis Vreeswijk:s byst. Han kom härifrån och var tydligen erkänd som artist här nere också.

Vi la ut kl 07.00 och satte kurs sydväst mot Engelska kanalen. Fint väder var det, men lite väl fint för vi fick ingen vind alls. Totalt bleke och ett spegelblankt hav, så det blev motorgång hela dagen.

Vi såg en säl som stack upp huvudet o tittade på oss. Annars förflöt dagen med lunch o kaffe...

Enda spänningen var när vi skulle passera Maas entrence som är infarten till Rotterdams stora hamn. Där fick vi ropa upp kontrollen på radio för att få tillstånd att passera på ett bestämt ställe.

Tillslut kl 21.00 kom vi in i hamn i Zeebrugge där vi hittade en plats i marinan. Sedan förbereddes middag ombord.

Vi har problem med att lösa internetkopplingen. Ibland funkar det men här köpte vi ett dygnspass för 7,50 Euro för att kunna ladda upp hemsidan. Svindyrt när det inte heller funkar tillfredsställande. Fick i alla fall ut sidan under natten.

DSC_0126-2.JPG

Cornelis Vreeswijk:s byst i Ijmudijen

DSC_0134.JPG

STORT containerfartyg utanför Rotterdam

Rotterdam.png

Mycket fartyg på AIS:en utanför Rotterdam

DSC_0139-2.JPG

Många flaggbyten... här den belgiska

Någonstans mellan Dover - Calais...

Draghjälp till haverist.

17:e Juli

Tidigt iväg. Blev en lugn dag med lite vind så motorgång igen. Passerade mellan Dover Calais där engelska kanalen är som smalast. Inga som helst problem att ta oss igenom. Vi hade lite medström just där, men sedan blev det motström.

Utanför Bologne Sur Mer som var dagens etappmål så låg en båt utanför hamnen o vinkade för fullt. De hade fått motorproblem och behövde bogsering in till hamnen. Vi tog emot en tamp o satte igång bogseringen. Allt gick jättebra och vi fick ropa upp harbour control för att begära fri passage in i hamnen. Ropade även upp marinan för att få plats tilldelad. Väl inne i hamn stod personal från marinan o tog emot.

Tillslut låg vi vid bryggan o tog haveristen utanför oss. Det var en trevlig belgisk familj som var väldigt tacksamma o bjöd på vin.

Middag ombord.

DSC_0149.JPG

Englandsfärja utanför Calais

DSC_0151.JPG

Belgiska haveristen på släp

DSC_0164-2.JPG

Bologne Sur Mer med katedralen

Vila i hamn

18:e Juli

Vi beslutade att stanna i hamn denna dag o ta det lite lugnt. Lite service på LAYA och sedan promenad i Bologne Sur Mer. En liten trevlig stad med en stor katedral, Notre Dame högst uppe på berget.

På kvällen lagades stekta anklår med rösti o rödvinssås. Allt detta inmundigades ackompanjerat till fransk musik med musettdragspel...

DSC_0167-3.JPG

Riktig fransk middag

Tidig morgon mot Fécamp

19:e Juli

Hasse & Agneta steg upp kl 05.00 och la ut från en fortfarande mörk hamn. Väl ute till havs sattes segel och vi hade fin segling hela dagen. Vinden ökade på eftermiddagen så vi beslutade att gå in i Fécamp som

vi kom fint in i hamn till trots att det står att den är väldigt grund i Reeds Almanac. För säkerhetsskull ringde vi till en endast fransktalande hamnkapen som sa att det gick fint.

Fecamp var en vacker liten by som låg vackert mellan de höga vita klipporna. På kvällen liten promenad innan middag ombord.

DSC_0178.JPG

Soluppgång

DSC_0189-2.JPG

Fécamp - riktigt mysigt

DSC_0190.JPG

Besättningen på stenstranden i Fécamp

Vi susar på mot Cerbourg

20:e Juli

Sov lite längre för vi kunde inte lämna innan kl 08.15 pga lågvatten. Ut på öppna havet med kurs mot Cerbourg. Vinden ökade hela dagen till ca 12 m/sek, i byarna mer. Tack o lov var det slör hela vägen så vi susade på i en hiskelig fart. Upp mot 11 knop emellanåt. När vi började närma oss land fick vi ström emot oss ca 3-4 knop. Detta i kombination med vinden gjorde att sjön reste sig grov ett tag så det var skönt att komma in i lite lugnare vatten lite senare.

På vägen så hade vi fin utsikt ur våra nya täta salongsfönster. Fiskmås - torsk - fiskmås - torsk osv... Haha :-)

I hamnen fick vi plats utanför en holländsk motorbåt i den gigantiska marinan.

82 Nm på 12 timmar!

DSC_0208.JPG

Frisk segling...

DSC_0234.JPG

Lågvatten på Jersey

Video från några dagar i Engelska kanalen

Mot Jersey

21:a Juli

Kastade loss kl 08.15 i ett disigt Cherbourg. Ut från hamnen och satte kurs mot Cap de la Hauge. Väl där kursändring direkt mot Jersey. Då klarnade det upp och blev en fin dag. tyvärr mojnade vinden så det blev motorgång till Jersey.

När vi kom in i hamn så kom en trevlig kille från marinan o mötte oss i en liten båt utanför. Fixade fin plats till oss och raskt hade vi förtöjt.

Spolade av hela båten med färskvatten för allt var klabbigt. Sen god grillning på kvällen.

DSC_0252.JPG

Högvatten på Jersey

Saint Hellier, Jersey

22:a Juli

Tidvattnet här är ovanligt högt/lågt. Skillnaden är 11,5 meter så i marinan där vi ligger finns en tröskel så att det blir kvar lite vatten att ligga i vid lågvatten. Se de bägge bilderna som är tagna från samma plats på LAYA.

Vi utforskade stan. En mysig ort som är otroligt välputsad. Mycket juveleraraffärer överallt, troligtvis beroende på att det är taxfree här. Dock är priserna konstiga, en del grejor är dyrare här än hemma?

Letade ut en marinbutik för vi behöver köpa lite slangar o dyligt i morgon.

Trevlig lunch bestående av crabsandwich som är ett måste här! Smakade fint.

På kvällen avslutsmiddag på restaurang. Självklart blev de Moules Marinere här. Underbart gott!

DSC_0271.JPG

Moles Marinere

Besättningen mönstrar av

23:e Juli

Idag lämnade Calle, Margareta och Ann-Marie oss för att fara hem till Sverige igen.

Det har varit två fina veckor med dem ombord. Hoppas de kommer tillbaks och mönstrar på någon annan stans i världen.

Nästa loggbok

DSC_0285.JPG

Calle, Margareta & Ann-Marie lämnar fartyget

All text & bild © Hans & Agneta Palmberg, Future Winds. Kontakt